Keywords: natural raw materials, whey drinks, healthy nutrition, milk whey, fruit and berry filler
Development of a formulation for whey drinks with various plant-based fillers
UDC 613.29
The article presents the recipes for drinks based on whey with various fillers of natural plant origin. Cranberry, apple and citrus juices were used as additives. The recipes are described, compiled both for a single use of drinks, and for an increased displacement. This article also presents the results of studies of produced drinks. The studies were carried out on the following indicators: acidity, solids content, vitamin C content. The results of the tasting assessment are also given and recommendations are given for the use of these drinks.
1. Мишина О.Ю. Разработка рецептуры и технологии функционального напитка для общественного питания / О.Ю. Мишина, Е.С. Воронцова // Известия НВ АУК. –2017. – № 4 (48). – C. 212-220.
2. Лазарев В.А. Централизованная переработка сыворотки на примере Свердловской области / В.А. Лазарев, О.В. Чугунова, Т.А. Титова // Молочная промышленность. – 2020. – № 2. – С. 35-37.
3. Зипаев Д.В. Разработка нового сывороточного напитка с фруктово-ягодным наполнителем / Д.В. Зипаев, Д.А. Суханова // Вестник МАХ. – 2014. – № 2. – C. 66-68.
4. Крупин А.В. Разработка технологии производства напитков вторичного молочного сырья / А.В. Крупин, Л.А. Остроумов, И.С. Разумникова // Достижения науки и техники АПК. – 2009. – № 7. – С. 64-65.
5. Бутаков И.А. Жесткая форма кооперации промышленных предприятий сырьевого сектора: институциональная ловушка или способ выживания / И.А. Бутаков // Управленец. – 2021. – Т. 12. – № 3. – С. 31-43.
6. Наумов И.В. Межрегиональные взаимосвязи на рынке молочной продукции России: пространственные полюса роста / И.В. Наумов, В.М. Седельников // Journal of New Economy. – 2021. – Т. 22. – № 3. – С. 103-124.
7. Лаврова Л.Ю. Использование замороженного плодово-ягодного сырья в производстве кондитерских изделий / Л.Ю. Лаврова, А.В. Алексеева // e-FORUM. – 2021. – Т. 5. – № 4 (17). – С. 10.
8. Дармаева Г.Г. Разработка рецептур напитков из сыворотки / Г.Г. Дармаева, С.С. Васильев, С.Г.-Д. Ханхалдаева // Дальневосточный аграрный вестник. – 2018. – № 4 (48). – С. 241-246.
9. Полуянова М.А. Биотехнологические аспекты разработки мармелада функциональной направленности с использованием молочной сыворотки для профилактики заболеваний желудочно-кишечного тракта / М.А. Полуянова, В.Г. Попов // Индустрия питания | Food Industry. – 2022. – Т. 7. – № 2. – С. 72-79.
Keywords: natural raw materials, whey drinks, healthy nutrition, milk whey, fruit and berry filler
For citation: Lazarev V.A. , Ketov A.K. , Development of a formulation for whey drinks with various plant-based fillers. Bulletin of the Voronezh Institute of High Technologies. 2023;17(4). Available from: https://vestnikvivt.ru/ru/journal/pdf?id=1269 (In Russ).
Received 04.12.2023
Revised 05.12.2023
Published 31.12.2023